12-jarige zeiler is de jongste ooit die het Kanaal overstak

De 12-jarige jongen Tom Goron uit Bretagne heeft een nieuw wereldrecord neergezet om de jongste persoon te worden die het Engelse Kanaal oversteekt. Hij voltooide de oversteek in een simpele optimist.

De jongen komt uit het Franse Aucaleuc (C么tes-d’Armor). In totaal deed hij er 14 uur en 20 minuten om van Isle of Wight naar Cherbourg te zeilen. Deze 96 km lange reis in een voltooide hij deze week in een Optimist.

De vader van de jongen vaarde mee in een volgboot voor het geval er iets misging, maar uiteindelijk zeilde Tom zonder problemen van Engeland naar Frankrijk en brak het record dat in 2016 was gevestigd door de 15-jarige Violette Dorange. Zij deed er 14 uur en 56 minuten over.

Koppig, ambitieus en vastberaden

Zijn gemiddelde snelheid was iets meer dan vier knopen (ongeveer 7,6 km per uur). De moeder van de jongen zei: “Ik ben enorm trots op mijn zoon. Hij is erg koppig, ambitieus en vastberaden.” Wel werd jongen volgens verschillende bronnen tijdens zijn reis flink zeeziek. Hij zei achteraf dat hij 10 keer had gebraakt tijdens de reis en wilde na vijf uur opgeven. Uiteindelijk haalde zijn vader hem over om door te gaan.

Na het voltooien van zijn oversteek zei de heer Goron dat hij ge茂nspireerd was door de Franse jachtcoureur Fran莽ois Gabart, die vorig jaar een nieuw wereldrecord vestigde als snelste solo zeilreis over de hele wereld.

Zeilcarri猫re

Volgens de lokale nieuwsbron Ouest Frankrijk was Tom twee jaar oud toen hij voor het water op ging in een Optimist. Sindsdien is hij blijven zeilen bij het nautisch centrum van Saint-Suliac (Ille-et-Vilaine) in Rennes. Dit jaar eindigde hij als zesde van de 60 zeilers in de Coupe de Bretagne race, de laatste kwalificatieronde voor de nationale kampioenschappen.

Hij neemt vanaf 6 juli deel aan de nationale juniorenkampioenschappen en hoopt deze zomer te kunnen deelnemen aan de Coupe Internationale.

Plaats een reactie

 

Jachthavens

Op Zeilspot vergelijk je snel en gemakkelijk alle jachthavens.

Bekijk alle jachthavens

Bootverhuurders

Zeilboot huren? Op Zeilspot vind je alle bootverhuurders en lees je beoordelingen en ervaringen van zeilers.

Bekijk alle bootverhuurders

Zeilscholen

Of je nu een beginnend zeiler bent of veel ervaring op het water hebt, bij Zeilspot vind je de zeilschool die bij jou past.

Bekijk alle zeilscholen
zeilspot
deals
EBBM | Elektrische BuitenBoordMotor EBBM | Elektrische BuitenBoordMotor | de webshop voor Elektrische BuitenBoordMotoren voor bijboot, visboot, sloep, zeilboot en roeiboot

Plaats een reactie